Reiki

www.reiki.rs

Informacije, koje potvrđuju postojanje veštine korišćenja Univerzalne životne energije, datiraju od pre 2500 godina. Reiki se pominje u Sanskritskim sutrama, u spisima monaha sa Tibeta, Indije, Kine i radovima istaknutih Duhovnih učitelja širom sveta.
Mežu zemljama, koje su koristile Reiki su: Indija, Tibet, Kina, Egipat, zemlje Južne Amerike, Grčka, Rim.
Znanja o veštini primanja Životne energije bile su izgubljene jedan duži vremenski period. To se desilo iz više razloga, ali jedan od njih je taj, što znanja o Reikiju nisu bila dostupna širokim masama. Veština je bila na neki način privilegovana, čuvala se u mističkim školama i manastirima starih kultura. U celini, vladanje tom veštinom bilo je rezervisano samo za odabrane, po pravilu za: duhovne vođe, istaknute sveštenike i monahe. 
Početkom XX veka, Japanac, dr Mikao Usuji proveo je skoro 10 godina u istraživanjima i putovanjima širom sveta kako bi došao do svih mogućih izvora, koji su upućivali na čovekovo vladavanje tom ’’čudesnom’’ veštinom. Dr Mikao Usuji, između ostalog, posetio je sve najstarije hramove u Indiji, Kini i na Tibetu, gde su njegova traganja dobijala podršku od nastojnika hramova.
Dr Mikao Usuji je, na osnovu prikupljenih informacija i dokumenata, kao i ličnih israživanja, napravio jednostavnu tehniku prenošenja veštine kanalisanja Univerzalne Životne Energije, koju je nazvao Reiki. Otvaranje enrgetskog kanala Mikao Usuji sproveo je pre svega sebi nakon 21 dana provedenog na planini Kurajama (Japan) u samoći, bez hrane, isključivo na vodi.
1921. godine, Mikao Usuji zajedno sa jednim od svojih posebno nadarenih učenika, Ćadziro Hajašijem, penzionisanim vojnim lekarem, otvara privatnu kliniku, gde uspešno praktikuju Reiki metodu uporedo sa metodama savremene medicine, a takođe edukuju zainteresovene. Tokom svog života dr Mikao Usuji obučio je Reikiju 2000 ljudi.
Mikao Usuji rođen je 15. avgusta 1865. godine. Bio je visokomoralan, izuzetno duhovan i talentovan čovek. Posedovao je duboka, nesvakidašnja znanja iz oblasti medicine, psihologije, istorije, teologije, borilačkih veština.
M. Usuiji narušio je japansku tradiciju zadržavanja u svom klanu i porodici stečenih znanja i otkrića. Uprkos svemu, otvorenog srca pružio je znanja o veštini kanalisanja Univerzalne životne energije, zbog čega je postao istaknuta istorijska ličnost.
Dr Mikao Usuji i njegovi učenici prikazali su visoke primere saosećanja i požrtvovanja tokom zemljotresa u Japanu 1922. godine. Putovali su iz grada u grad, radili su dan i noć, spašavajući ljude. Herojizam Reiki praktičara bio je obeležen od strane vlade Japana.
Jedna od pacijenata klinike dr Mikao Usjija i Ćadziro Hajašija bila je 31-godišnja Amerikanka japanskog porekla, Havaji Takata, koja je stigla u kliniku veoma bolesna i nakon skoro 6 meseci napustila istu potpuno zdrava. Fascinirana Reikijem, Havaji Takata obučava se veštini kod Ćadziro Hajašija i Mikao Usujija i postaje prva žena na svetu – Reiki praktičar. 
1938. godine Havaji Takata dobija od Ćadziro Hajašija sva njegova znanja i stiče stepen Reiki Mastera, a kasnije i titulu Grand Mastera. Pošto u Japanu ne vole da dele svoja znanja sa strancima, i na početku Hajaši nije bio voljan da to uradi, uslovio je obuku za Havaji Takatu cenom od 10 000 $, što je u to vreme bila pozamašna suma novca.
Kako bi, ipak, platila obuku, Havaji Takata je prodala svoju kuću. Ta priča poslužila je kao primer za to, da i danas u Japanu obuka za Reki Mastera-učitelja košta 10 000 $.
Havaji Takata proširila je znanja o Reiki veštini širom Amerike i kasnije širom sveta, mnogo je putovala, održavala seminare i predavanja. Havaji Takata ostavila je posle sebe 22 Reiki Mastera u Americi i Kanadi.
1980. godine Havaji Takata prenela je sva svoja znanja i titulu Grand Mastera svojoj unuci Filis Lei Furumoto, koja je nastavila da širi znanja o Reikiju.
Najpoznatije svetske Reiki organizacije, koje propagiraju široku edukaciju postoje u Nemačkoj i u Americi.
U Americi Reiki je niz godina pradstavlja nekoliko organizacija:
„Reiki savez“ – osnivač Filis Lei Furumoto, unuka Havaji Takate, „Američka međunarodna Reiki asocijacija“ – osnivač dr Barbara Rei, učenica Havaji Takate, „Internacionalni Reiki centar“ – osnivač Viljam Li Rend, učenik Filis Lei Furumoto.
Krajem 1980-ih godina Filis Lei Furumoto kao Grand Master zvanično je dala svim učiteljima Reikija pravo na posvećivanja u stepen Mastera-učitelja, što je ubrzalo proces širenja Reiki metode u svetu.
Danas u svim zemljama, i kod nas u Srbiji, postoji mnogo, i svakim danom pojavljuje se sve više Mastera-učitelja, koji ne pripadaju ni jednoj od organizacija, takozvani slobodni Reiki Masteri-učitelji. Oni isto tako kvalitetno i uspešno vrše obuku.
Tokom godina Reiki metoda se razvijala, pojavile su se različite škole, novi pravci i nove tehnike, ali se svi zasnivaju na istom, a to je kanalisanje Životne energije.
Pojavile su se takođe i različite nove verzije istorije razvoja Reikija, čak po nekim od njih postoji „pravi“ Reiki, koji nikada nije napustio Japan. Međutim, Reiki metoda radi i daje pozitivne rezultate kod svakog praktičara, bez izuzetka, u Americi, Rusiji, Srbiji, Nemačkoj, na Tibetu, u Austriji, Francuskoj, Australiji i svim drugim zemljama.
Ne postoji dobra ili loša Reiki metoda, „prava“ ili „kriva“, Reiki je jedna i pripada svima.
Obuke se razlikuju po iskustvu i praksi linije učitelja, po ličnom iskustvu i količini stečenog znanja Mastera-učitelja, njegovoj perspektivi vidjenja Reikija, kao i količini praktičnog znanja, koje učitelj pruža.
Osnova Reiki metode je i dalje u otvaranju energetskog kanala osobe, takozvanoj „inicijaciji“, koja se u svim postojećim školama vrši na isti tradicionalni način.
Za svakoga, ko dođe u dodir sa Životnom energijom i oseti na sebi njen pozitivni prirodni uticaj, postaju nebitne razlike u istorijskim verzijama i razlike u školama, važno ostaje samo jedno, a to je realno unapređenje zdravlja na svim nivoima.

О Ljiljanć Krstić Vasić

Tehnički sekretar u Privrednoj komori Beograda. Član Udruženja e-Razvoj.
Овај унос је објављен под Zdravlje. Забележите сталну везу.

Постави коментар